Ismét elfogtunk egy levelet Héphaisztosz postájából. Iterből adták fel! Egymást lökdösik a görög mitológiai hősök a franciaországi Iternél, – Heliosz., Héphaisztosz-Vulcanus, Prométheusz. Az ember a nap földi makettjét készíti, hogy az égi erőmű földi energiaforrásként szolgáljon bennünket. Minden tudásra szükség van, amely Prométheusz tüzéből származik, hogy Héliosz fényével és hőjével ragyogjon, és Vulcanus vigyázza, hogy mégse eméssze el a vulkánként fortyogó 150 millió Celsius fokos plazma a világ legkifinomultabb fémszerkezeteit, amelyek Héphaisztosznak is becsületére válnának.

 

ITER, épülő fúziós erőmű, a világ legnagyobb nemzetközi kutatási, energetikai beruházása

Az emberiség nagy reménye a korlátlanul rendelkezésre álló tiszta energia. Az elvvel minden fizikus tisztában van: ha megfelelő körülmények között egymáshoz préseljük egy deutérium és egy trícium atom magjait, akkor héliummá egyesülnek, miközben egy neutron is felszabadul. Mivel a hélium sokkal kedvezőbb energiaszintet jelent, mint amit a hidrogén két izotópja képvisel, a két állapot közti energiakülönbözet a hélium és a neutron mozgási energiája formájában távozik. Pandora szelencéjének kulcsa természetesen a megfelelő körülmények előteremtése.

European JET Tokamak, both before and during operation. Photo: EFDA, JET.

2007 óta épül nemzetközi összefogással a világ első fúziós erőműve, egy olyan energiatermelő eszköz, amely az egyes atommagok egyesülésekor létrejövő energiatöbbletet hasznosítja. A Nap és a csillagok ezt az energiafajtát használják. A fúziós energia szemben az atomerőművekkel tiszta energia, ugyanis nem keletkezik veszélyes nagy mennyiségű sugárzó hulladék és nem történhet Csernobilhoz, vagy Fukusimához hasonló szennyező baleset.
A reaktorkamrában 840 köbméter plazma fér majd el, ezt 360 tonnányi szupravezető mágnes tartja majd kordában, a hatalmas vasbeton kockába bújtatott reaktorszerkezet összesen 23 ezer tonna acél fogja alkotni. Az egész ITER tíz évre vetített összköltségét jelenleg 15 milliárd euróra becslik – ez ma a világ legnagyobb és legdrágább kutatás-fejlesztési projektje, amiben egyenrangú partnerként vesz részt az USA, Kína, Oroszország, Dél-Korea, Japán és India, valamint az Európai Unió, annak összes tagállamával.

Iter, Franciaország, Fúziós Reaktor Projekt, Összeszerelő csarnok

Biztos sokan gondolják, hogy valójában olyan messze van a művészetek világa az energetikától, az erőművektől, az ipari létesítményektől, mint a világűr hidege a csillagok magjában izzó tízmillió Celsius-fokos tűztől. Az ITER, a világ első kísérleti fúziós erőműve azonban megmutatja, hogy ez a távolság leküzdhető. Megmutatja, és nem is képletesen, hanem szó szerint: az ITER-ben dolgozó szupravezető mágnesek -270 fokon üzemelnek, miközben öt méterre tőlük ott lesz a 150 millió fokos plazma. Míg az űrben a két véglet millió kilométeres távolságokra van egymástól, az ITER-ben néhány méter választja majd el a két extrém hőmérsékletű pontot. Mi ez, ha nem gyönyörű, hightech, acélszerkezetekkel működtetett emberi csoda.

A sci fi díszletnek látszó tárgy valójában vákumkamra tartószerkezet


European JET Tokamak, a „szépséges” szerkezet

Hogy mi a toroidális mágneses összetartású vákuumkamra, a fánkszerű tokamak? Vagy plazmát mágneses terű csapdába ejtő sztellarátor, amely bonyolult geometriájú külső tekercsekkel éri el a kívánt plazmatekeredést? Kik a magyar a nyalábemissziós spektroszkópiás kutatók? Mi az a divertor? További információkat és az levél ihletet is a következő forrásokból kaptuk:

Nem régen Magyarosi Csaba készített egy 30 perces filmet a projektről:

 

Nagyszerű cikksorozat van az Indexen a témában:

  1. Nagy áttörést értek el a fúziós energia terén
  2. A legbonyolultabb dolog lesz, amit valaha ember épített
  3. Új korszak kezdődik, amikor kigyúl a második Nap
  4. Hátborzongató ott állni, ahol a százmillió fokos plazma fortyog majd
  5. Műalkotásként is megállná a helyét a fúziós erőmű
  6. Ha az első reaktor kudarcot vall, vége a történetnek

borítókép: Az összeszerelő csarnok fala az egyik legszebb ipari installáció a világon.

Annyira szép ez a történet, hogy nagy a kísértés valamikor visszatérni rá…